
Bu yazımızda neler var ?
ÇATI AKTARMA USTASI
Çatı aktarma ustası tarafından Çatılarda yapılan en önemli işlemlerden birisi de çatı aktarma adı verdiğimiz çatının yenilenmesidir. Çatılarda yapılması beklenen en önemli işlevlerin içinde su yalıtımının sağlanması önem arz eder. Kiremitten yapılan çatı örtüleri dış hava koşulları ve üzerinde gezinilmesi sebebiyle hasar aldığı takdirde kendisinden beklenen görevleri yerine getiremez, bu durum oluştuğu takdirde de çatının ana taşıyıcı elemanlarıyla birlikte çatı döşemesi suya maruz kalır. Kiremitten oluşan çatı örtüleri eski performansına dönüşebilmesi için de yapılan işlemdir çatı aktarma… Kiremit çatıların yıpranan ve hasar gören kiremit kısımlarının yenilenmesi işlemine çatı aktarma diyoruz.
Binaların tabi ki üzerine çatı yapılması gerekir ki bizleri; kışın yağmur, kar ve rüzgârdan; yazın da güneşin zararlı etkilerinden koruyabilsin. Özellikle kışın çetin geçtiği ülkemizde çatısız evde yaşamak oldukça zordur. Çatı olmaması durumunda hem bina görüp ciddi biçimde enerji kayıpları meydana gelmektedir. Çatı eğer evde mevcutsa onun her yıl bakımı gerekir ve kesinlikle çatı aktarma işlemi de gerek görüldüğü takdirde yapılmalıdır. Özellikle doğa koşullarından kaynaklı olarak çatılarda deformasyon yaşanarak her yıl düzenli şekilde onarımı ve çatı aktarma işlemi yapılmalıdır.

Çatı Aktarma İşlemi Nasıl Yapılır?
Çatı aktarma işlemi genel olarak 5 aşamadan oluşmaktadır:
1-) Kiremitlerin Kontrolünün Sağlanması: Çatı kiremitleri kontrol edilip kırık olanlarla tekrar kullanılabilecekler birbirinden ayırt edilir. Çatı aktarma, maliyetini düşünerekten kiremit kontrolü sırasında kiremitlerin zarar görmemesine özenle dikkat edilmelidir. Tüm uygulamalar sona erdikten sonra kiremitler tekrardan çatı yüzeylerine kaplanması gerekir.
2-)Su Yalıtım Örtüsünün Değiştirilmesi: Çatı aktarma işlemini yaparken; eski su yalıtım örtüsü sökülüp yerine polyester keçeli kiremit altı örtü serilerek veya pürmüz diye isimlendirilen membran yapıştırıcısıyla yapıştırılmalıdır.
3-)Çatı Taşıyıcılarının Güçlendirilmesi: Bir diğer aşamaysa çatı aktarma uygulamasını yaparken; çatı taşıyıcı elemanlarının(ahşap karkas) kontrol edilip hasarlı olanların yenileriyle değiştirilmesidir.
4-)Gizli Dere/Dere: Çatıda gizli dere mevcutsa, havuzlama tekniğiyle yalıtım işlemi yapılarak yağış sularının içeri sızması engellenmesi gerekir. Ayrıca çatıdaki asma dereler yenisiyle değiştirilebilsin ki çatı aktarma işlemi doğru bir aşama kaydedebilsin.
5-)Baca ve Asansör Kulesi: Asansör kulesiyle baca kenarları gibi risk oluşturabilecek bölgelere, çatı kaplamasına doğru 25cm, yukarıya doğru şekildeyse en az 15 cm membran uygulaması uygulanarak su girmesi engellenecek şekilde işlem yapılır.
Kiremit Çatı Kaplamaların Tadilatı: Çatı aktarma işlemini uygulamadan önce tabi ki; kiremitlerin döşenebilmesi için çatıda yer alan merteklerin üzerine kiremit altı tahta çakılarak bu tahta kaplamalar üzerinde nitelikli su geçirmeyen bitümlü membran örtülerin serilmesi gereklidir. Bu örtülen kiremitlerden sızacak suyun aşağıya geçmesi engellenmelidir. Çatı kiremitlerinin kontrolleri tek tek sağlanarak kırılan kiremitler yenisiyle değiştirilmelidir. Bakım ve onarım esnasında da kiremitlere zarar vermeyecek tarzda üzerinde gezinilmesi sağlanır. Ve böylece bu yukarıda ki saydığımız işlemlerden sonra çatı aktarma uygulaması tamamlanmış olur.
Çatı aktarma uygulaması bittikten sonra da kiremitlerin üzerinde gezinilmemesi, eğer ki gezinilmesi gerekiyorsa da ahşap kalas yardımıyla yürüme yolları yapılıp üzerine gelen yükler dengeli olacak şekilde dağıtılmalıdır. Özellikle bu dağıtım işlemi sizin çatınızın uzun yıllar görevini yerine getirebilmesini sağlar.
Çatı Aktarma İşlemi Yaparken Önemli Detaylar:
Çatı aktarma ustası , işlemi yaparken; çatıda ki mevcut durumda olan omuz mahyaları ve kiremitler komple sökülmesi gerekir. Ayrıca çatı aktarma işleminde; çatının modeline ve bulunduğu bölge iklimine göre kiremit altı su yalıtımı yapılması gerekir. Çatı aktarma işlemini yaparken; su yalıtım levhası olarak, Marsilya tipinde kiremitler için İsoline levhalar kullanılmalıdır. Ayrıca çatı aktarma işlemini yaparken; alaturka (Osmanlı) kiremitler içinse Rufoline levhalarda kullanılan malzemeler arasında yer alır.
Çatı Aktarma Fiyatı:
Tabi ki doğal olarak her verilen hizmette olduğu gibi çatı aktarma işleminde de kullanılan malzeme ve çatı özelliğine göre fiyatlandırma yapılır.
Biz Arı çatı olarak, en güvenilir ve tecrübeli çatı aktarma ustalarımızla sizlere çatı aktarma hizmeti sunmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Bizi tercih ettiğiniz için asla pişman olmayacaksınız.
Arı Çatı Dekorasyon hakkında daha fazla bilgi alabilmek için https://www.facebook.com/aricatidekorasyon/ adresini kullanarak Facebook sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Sayfamız Çatı Aktarma ustası konusunda sizlere yardımcı olabildi mi?
Çatı Ustası – Çatı Tamiri– Çatı Örtüsü– Single Çatı yapımı – Sandviç Panel Ustası – Çatı izolasyonu–Sıfırdan Çatı Yapımı – Çatı Oluk Ustası– Eternit Çatı Ustası–Onduline Çatı Ustası–Ahşap Çatı yapımı
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.